Gatebil Mantorp: En dag i motorsportens paradis

Sviddgummi har i snart 20 år reist årlig til Gatebil, om det er Vålerbanen, Rudskogen eller på Mantorp Park. Det er alltid verdt turen, og det er like gøy for oss hver eneste gang. Dessverre er det litt vanskeligere logistikk for oss å få besøkt Gatebil på Mantorp, men i år klarte vi å sette kursen. Her er vår dag hos söta bror.

Du vet, å jobbe med Sviddgummi er en drøm for oss fordi det åpner så mange dører i motorsport verden som tillater oss å oppleve, men også dele så mange kule øyeblikk. Det er en stor glede å få tilgang til disse arrangementene, men også en ære å bli tatt imot så godt av Gatebil. Nå skal vi fortelle litt om reisen vår.

Reisen

Fredag etter jobb ca. klokken 14:00 reiste Carl fra sin arbeidsplass og hentet Erica og David på sine arbeidsplasser. Bilen var allerede pakket dagen før, slik at vi kunne sette kursen direkte. Vi holder til i Skien, Telemark og i følge Google Maps er det 546 kilometer å kjøre eller ca. 7 timer.
Det er greit tenker vi, da er man fremme rundt 22:00 om man er heldig.

Vel, det gikk jo ikke helt etter planen. Først og fremst (jada vi forstår ironien) kjører vi en Tesla Model 3. Det er for å kunne rett og slett ta seg råd til alle disse lange kjøreturene for å dekke arrangementer. Men, dumheten i oss slo til da vi valgte å stole på navigasjonen i denne Tesla. Vi ble sendt sjuogtredve mil nordover, litt øst, og oppover. Bakveier, skogsveier og omveier. Det var ikke snakk om motorveier, men absolutt alle gårdsveier og stier du kan tenke deg. Denne turen tok ca. 11 timer inkludert stopp, lading og omveier.
For å gi deg litt ekstra å le av, booket vi en AirBnb som var ytterligere èn time lenger enn Mantorp Park. Så, det er tydelig at vi ikke har vært på Mantorp på noen år. Du kan selv tenke deg hvor «våkne» vi alle var når vi endelig ankom vår AirBnb i Åtvidaberg ca. 04:00. Men hey! Vi er framme og om noen få timer kan man endelig komme seg til Gatebil!

Ha ha, yes du er ferdig å le av oss nå. En del av opplevelsen, sier vi om sånne omveier. Det viktige er at vi er framme og skal nyte en dag på banen med masse kul kjøring og deilig sol og varme.

Før du begynner å lese artikkelen vår, kan du gjerne lytte til vår låt «Gatebil er livet». Se hvor langt gjennom artikkelen du kommer innen sangen er ferdig.

Gatebil Mantorp

Fordi vi ankom så veldig seint og hadde kjørt så mange timer rett etter jobb, hjalp ikke alarmen på telefonene våre noe særlig og stod opp litt for sent. Vi måtte også lade på veien til banen og handle noe frokost og snacks til disse timene på banen. Nøtter, perfekt energi boost for å holde ut i mange timer. Men problemet er (og ja vi er selvforskyldt her) at på Mantorp Park så skal all presse møte til pressemøte før de får vestene sine. Dette syns vi er veldig bra, virkelig. Men vi kom for sent til banen (vi ankom rundt 13:00) og siste pressemøte var 11:45, om hukommelsen fungerer i dag.

Her er det vi vil understreke og fremheve for dere, bare for å vise hvor langt Gatebil alltid strekker seg for å løse alle utfordringer. Vi ringer til presseansvarlig hos Gatebil og forklarer situasjonen. Få minutter senere har de sendt over de som styrer med sikkerhet og presse til et rom og vi får et privat pressemøte for å sikre at vi kommer oss ut på banen. Tusen takk Gatebil, dere er virkelig alltid så behjelpelige! Helt rått at de tar seg tid til det når det er vår egen skyld i at vi er forsinket.

Dette er for øvrig vår utsikt fra presserommet som vi har tilgang til på Mantorp Park. Not too shabby, huh? Lyden av smått oppjusterte motorer, smelling fra eksos og med full viten om at Sverige ikke er så strenge på støykrav som i Norge. Alt tyder på en ganske kul dag på banen.

Noe av det første vi pleier å gjøre når vi ankommer på forskjellige arrangementer er å gå rundt i depot for å se bilene, se hva vi kan glede oss til på banen. På Gatebil Mantorp er det veldig ofte biler vi sjeldent ser på de norske Gatebil festivalene. Denne Sierra drifting bilen har vi sett før, men det vi ikke visste er at det faktisk er to identiske biler på banen av disse. Det var en liten stund hvor vi diskuterte hvordan i all verden bilen klarer å kjøre så fort rundt banen, før vi da så begge bilene samtidig. Snakk om å være blond i en periode!

Ukrainske Dmitriy Illyuk er på plass med sin ganske unike Monster Energy Nissan S14 med VK56 5.6 liters 1.300 hestekrefter monster på hjul. Dmitriy har vært på Gatebil flere ganger, men det er veldig lenge siden han har vært på Mantorp Park. Han lager alltid show, særlig med flammene du ser skyte opp av panseret på hver side.

Denne har du helt sikkert sett før, særlig om du har lest våre artikler tidligere. Dette er en Oldsmobile Ninety Eight fra 1959 men også en 2017 BMW 740i. Det er alt for mye å nevne på her, men den har firehjulstrekk, litt oppgraderte turboer og luksus som disse gamle bilene kun kunne drømme om. Hvis du vil lese mer om den, søk opp «crazy by steven».

Det er alltid kule utstillinger på Gatebil, men vi liker spesielt hvor variert det er her i Sverige. Bil kulturen er så annerledes hos naboen, sannsynligvis litt også fordi det er enklere å godkjenne diverse prosjekter her borte. Det er innbakt hos svenskene å pusle med bil, sannsynligvis storken som sniker inn noe tillegg før avlevering av svensker.

I mens vi vandrer rundt banen, prøver å finne «the spot» og titter på biler og folk så er det konstant brøl fra banen. Bilene er ute og lager show uten sidestykke hele dagen. Gatebil er fantastisk!

Som presse har vi et ansvar om å dekke mest mulig av arrangementet mens det pågår. Og som Sviddgummi, har vi det samme ansvaret og ønsket. Etter det så kommer vår egen interesse frem, da vi alle er veldig interessert og glad i bil og motorsport og derfor glemmer man noen ganger å peke kamera da vi også har lyst til å nyte kjøringen. En evig kamp om den perfekte balansegangen mellom jobb og nytelse.

Vi vet at reklame suger, men vi håper vi blir tilgitt her. På Sviddgummi.shop kan du støtte Sviddgummi ved å kjøpe diverse merch produkter. Baums, nøkkelringer og solbriller har vi tilgjengelig nå men det er et begrenset parti. Inntekter fra Sviddgummi.shop går til å drifte Sviddgummi men også utvide sortimentet i butikken. Så hvis du liker det vi gjør, støtt oss gjerne med å rocke våre kule solbriller!

Under Gatebil Extreme løp telte vi 16 biler på banen. Skulle ønske det var litt flere biler til start, men det er likevel spennende med kniving på banen. Kai Roger Bakken tok seieren med et stort margin i sin Lotus.

På løp #3 (lørdag) endte Hans Jørgen Andersson på tredje plass, mens på løp #4 (søndag) kom han på andre plass. Han er en av de som startet Gatebil tilbake i 1993 og har kjørt løp tidligere i 2006 og 2007, og startet igjen i 2016. Det er moro å se hvor god han er bak rattet – i tillegg til å være et talent med Gatebil!

Ikke alt for langt bak kom Lundal i sin Ultima, som btw er ganske kult å se på banen. Ikke hverdagskost i det hele tatt, selv for oss som reiser rundt overalt for å dekke bil arrangementer. Løp #3 (lørdag) tok han 2. plass, mens på løp #4 (søndag) endte løpet med en DNF, men vi fikk ikke med oss hvorfor.

Resultatliste for Extreme løpet kan du se her.

Hele tiden blant publikum er det moro ting å se. Vi ser mange komme kjørende på alt mulig av kjøretøy, men spesielt mange små «pocket bikes» var å se i år. Det er hyggelig å bli sett, eller hva?

Som sagt, alltid noe å se.

Til og med Kamelen var på plass her, med kanskje den beste utsikten av oss alle!

La oss rette fokus litt ut på banen igjen. Vi skriver hele tiden om at det er så mye annet å se på Gatebil i Sverige enn i Norge. Skal ikke si hvorfor, men kan det være at reglene kanskje er hakket rundere her borte? Uansett hva årsaken er, er dette alene en god grunn til å besøke Mantorp en gang hvis du har tid.

Du som publikummer vil alltid finne en god plass å se kjøringen fra. Det er Mantorp Park enormt flinke til å sørge for. Tribuner overalt så langt øyet kan se. Dette er en av få baner hvor vi tror at publikum ser kjøringen bedre enn oss presse ute på banen.

Banen er også veldig lang, så du vil kunne se utrolig mye bil ute til en hver tid. Det satses, det er det ingen tvil om. Inngangen i denne svingen er ikke i lav hastighet, for å si det sånn. Du skal faktisk sørge for å alltid ha spyposer og Tena tilgjengelig for dine passasjerer om du skal kjøre her.

Superstjerne Tor-Anders Ringnes viser fram sin Supra med ny livery på banen. Gutten er ikke lenger bare drifting utøver, men også «artist» og stjerne på sosiale medier. Kult å se hva du får til Tor-Anders, spennende å se hva ditt neste påfunn blir.

Nawrocki spetter alle gir han har for denne høyhastighets inngangen vi nevnte på lenger opp. Du skal virkelig vite hva du gjør – eller kanskje ikke – for å gjennomføre denne inngangen. Spennende er det likevel!

Du kjenner kanskje igjen denne BMW fra vår tur til Bilsport Custom Motor Show på Elmia i påsken? Dette er Hamwy og han vet hvordan å kjøre sin BMW av og på banen.

Vi har alltid vært dårlig til å dekke utstilling og depot, rett og slett fordi vi elsker å se på kjøringen på banen. Men denne gangen ville vi prøve å legge litt fokus her også. Det er tross alt så utrolig mye kul og fin bil på alle Gatebil arrangementer. Denne Audi 100 reiste samtidig som oss, men kom til Jönköping før oss. Så, er bilen da upraktisk? Nei.

Dette er en Rockan 7, bygget av Benny Gustafsson. Dette er ikke noe du kjøper hos bilforhandler, for å si det mildt. Du bør lese litt om bygget hans her.

Skikkelig JDM vibber på gang her. Vi har lenge snakket om å importere en Nissan Cube for å lage firmabil av, litt i samme stil som denne. Kunne det vært moro å se noe sånt kjøre rundt på norske veier?

Selv Supra skiller seg veldig ut her i Sverige. Vi elsker når folk tør å gå utenom det vanlige med sine biler. Velg en vill farge når du skal lakkere, bruk deler og detaljer som folk flest ikke ville vurdert. Gjenspeil din personlighet i bilen, så vil du vinne premier. For oss bil folk, er en bil alltid en gjenspeiling av hvem vi er som person. Så hvorfor holde tilbake?

Akkurat disse Cadillac ville vi nok sett i Norge hadde det ikke vært for våre ville avgiftssatser. Men fysj så tøffe disse er, og for en deilig lyd! Vi skulle nesten etablert oss i Sverige, kun for å dekke mer av den svenske bil kulturen.

Når vi sier at bilen gjenspeiler din personlighet, så antar vi at røyk ikke definerer deg som person. Men, her tør man å være annerledes. Kjør på, skill deg ut! Helt rått.

Når vi så denne komme rullende glemte vi et lite øyeblikk at vi ikke var i USA. Det villeste var at det var flere bygg som denne her. Blant annet en med tre aksler bak. Dere svensker altså, dere er gale!

Tilbake til banen igjen og det er liv som alltid. Masse røyk og virkelig veldig mye lyd, det er gøy det.

Gul bil! You know what to do. Sandaker fra Norge viser hvordan det skal gjøres i sin BMW E30.

Den lille Opelen som kunne! Bilen kjørte fra mye mer enn du skulle forvente bare av å se på bilen. Vi er helt sikre på at sjåføren hadde det utrolig gøy mens han rattet rundt i denne. Var ikke akkurat kjedelig å se på den kjøre forbi biler som du forventer at kjører fra den.

Gatebil taxiene er ute på banen omtrent hele tiden. De tar med seg passasjerer på noen uforglemmelige runder på alle banene de besøker. Her hadde de alle fire taxiene på plass, så du fikk mulighet til å oppleve Gatebil på banen uten å måtte vente for lenge. Disse opplevelsene er virkelig verdt pengene.

Hvis du tror at taxiene holder tilbake, å nei du. De følger de andre bilene som om de selv er med i konkurransene.

Denne unike Volvo husker du kanskje fra vår tur til Trollhättan Motor Festival noen uker tilbake. Vi så den stå utstilt, men lite visste vi at bilen blir godt brukt også.

Støtt og stadig leser vi kommentarer fra enkelte om at de savner da Gatebil var for gate biler. Vi er kanskje ikke alt for flinke til å fremme det, men det er virkelig veldig mye gate registrerte biler som kjører på Gatebil. Grunnet sikkerhet, kjører de gjerne i andre puljer (typ. straight line), men de er her.

Det vi skal frem til er at det er opp til deg å komme og kjøre. Muligheten er der og mange griper muligheten til å få noen runder under beltet. Det spiller ingen rolle hva du kjører, bare kom med det du har og ha det gøy!

Selv Harry Potter og Ron Weasley tar seg en runde eller to på Gatebil, så hva er din unnskyldning?

Det er så moro å se Anders Klerud tilbake på banen igjen! Han begynte å bruke hans Nissan 370z i 2023 og det ser ikke ut til at gleden av å ratte Datsun har forsvunnet fra i fjor til nå. For en bil og for en sjåfør.

Hvis du er glad i Volvo, sjekk ut Steffen Tveite sin. For en bil! Dette er et bygg som er langt over snittet gjennomført. Anbefales at du tar en tur innom hans telt, byr på et glass brunt og hører han fortelle om bilen. Det er tid vel brukt!

Du får også oppleve noen spektakulære drift trains på denne banen, takket være den lange og brede utformingen. Selv vi som ser motorsport omtrent daglig måper når vi ser kjøringen her.

Lite visste vi at Hans Hartvikøy er tilbake på banen. Dette er en Norsk sjåfør som alltid har levert bra, og er like brutal med bilen som han er i… Ja, tenk ut en avslutning selv. Kult å se deg på banen igjen!

Så har du de gale svenskene da, selvsagt med Volvo. Det er så brutalt!

Nei, hvis du ikke er overbevist om at Gatebil Mantorp er verdt turen nå så vet ikke vi. Det er langt ja, men turen er en del av reisen, en del av opplevelsen.

En ting vi legger merke til hver gang vi er i Sverige, det er at selv politiet har det gøy. Her engasjerer de seg i felger men ikke for den «norske årsaken». Nei, her digger de hjula mens i Norge hadde du omtrent blitt avskiltet for å vise de frem. Kudos Sverige!

På lørdags kveld var det egentlig tid for et show ute på banen, typ Gymkhana style. Men før det kjører de en tradisjon, nemlig parade. Alle biler fra depot kan være med en runde rundt banen i sakte fart for at publikum kan se bilene nærmere.

Du skal være sikker på at dette tiltrekker seg mye folk, og biler. Alle vil vel vise frem bygget sitt. Dere svensker skal ha for at dere er gode på å lage show!

Selv kyllingen ville nyte en iskald Guld mens han blir kjørt rundt i sin trone på banen.

Når vi ser denne 1971 Chevrolet C30 Step Van, får vi litt ville tanker om en Sviddgummi firmabil igjen da. Hva sier dere?

God plass til en liten fest baki denne Chevyen.

Som den høflige skålen her illustrerer. Mye moro en kan ha med litt plass!

Show, det er det alltid her. Man tar fete biler, kule mennesker og blander litt farget røyk inn i bildet så blir det show.

Når du har så fet Supra at du blir personlig eskortert av Gatebil, da vet du at bilen er grom.

Og hvis du er tom for bensin på sykkelen din, finnes det jo løsninger på det også!

Litt usikker på når Obi-Wan Kenobi dukket opp, men han driver med stance tydeligvis.

Dessverre var ikke værgudene med oss utover kvelden som gjorde at ting ble avlyst på tampen av det hele. Det regnet alt for mye til at det var forsvarlig å kjøre showet, som var veldig trist for mange. Men sikkerhet først, det gjelder alltid!

Takk!

Grunnet vår veldig lange reise (ja, det gjelder nok for veldig mange), men også vår tidsskjema så måtte vi sette kursen mot Norge igjen på søndags morgen for å rekke avtaler.
Det kommer en video fra denne turen så snart den er klar, så følg med på våre sosiale medier for å se den der.

Du kan også følge oss på Snapchat @ Sviddgummi.no for direkte oppdateringer på hva vi gjør bak kulissene. Der vil du se litt om hvordan vi jobber, litt hinting til nyheter før vi slipper det andre steder og kanskje også tilbud på Sviddgummi.shop.

Takk for at du tok deg tiden til å lese, vi setter enormt pris på dere alle! Og tusen takk til Gatebil og Mantorp Park crewet for en fantastisk arrangement og utmerket service og oppfølging!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.