Slik finner du best bilforsikring

Det er ikke vanskelig å finne tilbud om bilforsikring, for det er mange konkurrenter som gjerne vil ha deg som forsikringskunde. Men hvordan finner du den beste bilforsikringen, og hva er egentlig forskjellen på de ulike forsikringene? I denne artikkelen skal vi prøve å svare på disse spørsmålene, og gjøre det enklere for deg å finne den rette forsikringen for ditt behov. Bilførere er jo forskjellige, og har derfor forskjellige behov, også når det kommer til bilforsikring. Som hovedregel kan du si at forsikringen koster mer jo bredere dekningen er, for det inngår mange elementer i bilforsikringen. Her kan vi nevne ansvarsforsikring, delkasko, kasko og superkasko. Trenger du egentlig alt dette?

Ansvarsforsikring er lovpålagt
Alle bileiere må ha ansvarsforsikring, som også er kjent under navnet trafikkforsikring. Dette er altså en forsikring du ikke kan velge om du vil ha eller ikke. Ansvarsforsikringen skal erstatte skader du kan påføre mennesker og gjenstander ved et uhell. Denne forsikringen dekker bare skader på andre personer og eiendeler, så hvis det er din egen bil som blir skadet, vil du ikke få hjelp fra ansvarsforsikringen. 

Delkasko og kasko

Kasko skal dekke skader på egen bil, ikke bare i trafikken. Delkasko dekker ting som brann, tyveri, skader på bilens ruter samt redningstjeneste dersom du trenger det. Med delkasko får du også dekket skader på utstyr som er montert i bilen samt gjenstander som ligger i bilen, men bare opp til en viss sum. Delkasko er en god løsning for deg som har en gammel bil som egentlig ikke er verdt så mye. Ved å velge delkasko kan du spare mange penger, men denne forsikringen dekker ikke like mye som kasko. Hvis bilen blir skadet i en kollisjon, og det var din feil at uhellet skjedde, så vil ikke delkaskoen dekke bilens skader. 

Kasko dekker alt som er nevnt under delkasko, men dekker også skader på din egen bil ved uhell, enten det er kollisjon, velt eller utforkjøring. Dette koster mer enn en delkasko, men anbefales likevel spesielt til nyere biler. Superkasko gir deg enda større dekning, både når det gjelder beløpet som erstattes og i form av ekstradekning. En superkasko kan for eksempel også gjelde for leiebil, og ikke bare for din egen bil. 

Rettshjelpsforsikring er inkludert i alle bilforsikringer, og betyr at forsikringsselskapet dekker advokatutgifter dersom det skulle bli en rettstvist etter et uhell eller en skade. Redningsforsikringen som også inngår i alle bilforsikringer sikrer dekning av kranbil og veihjelp.

Andre forsikringer du bør vurdere

Det finnes også en rekke andre bilforsikringer som du kan eller bør ha. Ulykkesforsikring for fører og medpassasjer er frivillig, og skal dekke personskader ved ulykker. Fordelen med denne forsikringen er at den gir en ekstra utbetaling dersom noen blir varig skadet eller dør. 

Mange forsikringsselskap har ulike former for bilforsikring, og dersom du begynner å sammenligne tilbudene deres, vil du til dels se store prisforskjeller. Jo mer som dekkes av forsikringen, desto større er prisforskjellene mellom selskapene, og derfor lønner det seg alltid å sjekke flere tilbud. Finn ut hva som dekkes og hvor stor egenandelen er. Du kan også få hjelp til å finne en billig bilforsikring hos forsikre.no. og dermed spare deg for mye tid ved å la andre gjøre sammenligningen for deg. Det er ingen automatikk i at de dyreste bilforsikringene er de beste, så bruk litt tid før du bestemmer deg for hvor du vil forsikre bilen din. 

Penger er ikke alt

Det er viktig å understreke at pris ikke er det viktigste kriteriet når du forsikrer bilen din. Enhver forsikring vil lønne seg dersom bilen får veldig store skader, selv om den koster mer i egenandel. Det er dekningsgraden og hvilke skader som blir dekket som er mest avgjørende. Alle forsikringsselskap har vilkår angående hva de dekker og hva som ikke blir dekket. Noen kan også gi deg ekstra fordeler, for eksempel gratis leiebil mens din egen bil er under reparasjon. Andre har ikke et lignende tilbud, og da må du eventuelt betale for leiebil selv. I forsikringsdekningen finner du lange og kompliserte setninger, gjerne med liten skrift og formuleringer som kan gjøre det vanskelig å forstå hva som egentlig dekkes. Her kan det være lurt å spørre noen som forstår seg på forsikringer, slik at du får full innsikt i hva som dekkes og ikke. Da blir det også enklere å velge eventuelle tilleggsforsikringer dersom dekningen er begrenset. 

Enkelt men komplisert

Det er ikke slik at forsikringsselskapene har onde hensikter. De vil gjerne hjelpe deg hvis uhellet først er ute, og for selskapet er det god reklame dersom du får en god kundeopplevelse når du trenger hjelp. Kunder som opplever at de får rask og god hjelp fra forsikringsselskapet forblir gjerne trofaste kunder hos selskapene, og de kan også anbefale forsikringsselskapet til venner og kjente. Samtidig ønsker forsikringsselskapene naturligvis å begrense utbetalingene sine. De vil ikke dekke absolutt alt eller risikere å utbetale penger til noen som prøver å svindle dem. For det finnes personer som prøver seg på svindel og uriktige krav overfor forsikringsselskapet sitt. Slik svindel er skadelig både for selskapet og for deg som forsikringskunde. Det er jo de lovlydige kundene som ender opp med regningen dersom noen svindler forsikringsselskapet. Derfor må du ikke være altfor streng mot selskapet dersom skadeoppgjøret tar litt tid. De vil bare sjekke at du faktisk har krav på pengene de betaler ut. 

Viktige spørsmål ved valg av bilforsikring

Her er noen spørsmål du kan gå gjennom når du skal velge bilforsikring: 

  • Trenger du full kasko eller er delkasko nok? Her vil bilens verdi være et viktig element i vurderingen. 
  • Er det mye kostbart ekstrautstyr i bilen? I så fall kan du trenge ekstra forsikring på dette. 
  • Hvor mange mil kjører du i året? Hvis du kjører over et visst antall mil, vil erstatningsutbetalingen reduseres når denne kjørelengden er passert. 
  • Har du ekstra sikkerhetsutstyr i bilen? Dette kan redusere avdragene dine. Kan det eventuelt lønne seg å montere mer sikkerhetsutstyr? 
  • Dekker forsikringen leiebil dersom din egen bil må stå lenge på verksted?
  • Hva er egenandelen og bonusordningen for selskapet?
  • Hvor gammel er du? Unge sjåfører må ofte betale mer for forsikringen ettersom de statistisk sett er innblandet i flere ulykker enn eldre sjåfører. 


Ved å sammenligne flere bilforsikringer kan det være store penger å spare, men ikke spar for mye, ettersom du vil trenge pengene dersom bilen blir alvorlig skadet.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.