Drift Camp 2022 – minner for livet!

Drift Camp, Drift Weekend – kjært barn har mange navn. En ting er sikkert; en helg med drifting på Grenland Motorsportsenter er alltid gøy! Nysgjerrig? Les vår story her.

I årevis har lokale ildsjeler arrangert drifting helger i Skien under et eller annet navn. Konseptet er å ha en form for sesongavslutning med masse kjøring og kos uten presset som kommer av konkurranse. Det er gøy og sunt med konkurranse, men det kan til tider dra fokuset vekk fra grunnlaget til drifting, nemlig at det skal være gøy. Det er lett å glemme hvorfor en først begynte med sporten, fordi vi vet alle at årsaken ikke var at man skulle bli tynn av stress.
Så å komme til Skien på høsten med bilen sin, bruke opp noen dekk og grille litt digg mat på kvelden er for mange et høydepunkt.

Ikke bare er det moro, men ekstra gøy er det når banen har blitt en god del større siden sist. De samme lokale ildsjelene vi nevnte på, i tillegg til unevnelig flere, har utvidet anlegget til de grader. Vi snakker proft, men alikevel litt grassroots vibber. Det er på en måte som å reise fra den kliniske leiligheten i Oslo til den deilige hytta på Hemsedal. Det er Drift Camp!

Over ser du et par biler som ikke nødvendigvis koster alt for mye, men de har kjørt og kjørt hele helgen uten større problemer, uten å åpne lommeboka og suge etter smuler. Den blå BMW har bare drøye 160 hestekrefter, og den gule cruiser sidelengs på banen drevet av avgiftsfri diesel.

Og så har du sjåførene som kjører profesjonelt, som Simen Olsen. Han kjører i Formula Drift i USA, men i sin hektiske kalender får han skviset inn diverse arrangement i Norge for kosens skyld (og for trening da selvsagt). Det er ganske kult å se drifting fra A-Å!

Jeg sier dette gang etter gang, men drifting er en sport hvor alle er velkommen. Selv i konkurranse ser du en sjåfør hjelpe en konkurrerende sjåfør få bilen klar til battle. Hvilke andre grener ser du slik sportsånd?

Det går riktig nok galt fra tid til annen, men det er sjeldent verre enn at man må skru et par timer. I våre 15 år i gamet har vi nesten aldri sett skader. Det er en veldig trygg sport, en sport som absolutt er verdt å prøve seg på. Du finner folk i alle aldre som kjører drifting. Han, hun og hen er alltid velkommen!

Men ikke tvil, det er en sport som krever presisjon. Sjåføren må mentalt forberede seg til noen veldig hektiske sekunder og minutter ute på banen. Sjåføren skal ha kontroll på en bil ute av kontroll – som Fredric Aasbø ville sagt. Det er ganske moro å se hvordan en person som kanskje utad virker til å være helt gal, forandrer seg helt når vedkommende tar på seg hjelmen. Det er imponerende teknikk og ferdigherer ute å går her!

Men det kuleste? Det må være miljøet. Et bedre miljø enn drifting miljøet finner du ikke. Ta det fra en som har fotografert motorsport over halve livet sitt. Jeg har slitt å få innpass i visse sportsmiljøer, men drifting – der blir man møtt med åpne armer og et stort smil. Det er nesten som en kan kalle miljøet for familie, fordi hvis du ikke får støtten du trenger hjemme – så finner du det her.

Drift Camp er som nevnt en sesongavslutning, men det er også en stor bil fest. Sjåførene som kommer hit er både fra profesjonelt nivå men også grass roots. Det er folk som elsker bil, punktum. Du ser det så godt på kjøringen at dette er gøy. Når sjåførene koser seg, vel da gir publikum stående applaus fordi det speiler seg virkelig på kjørestilen!

Men litt premiering må en jo kunne tilby selvom det bare er for moro. Det er trossalt alltid gøy å se hvem som har størst? Andre Olsen skylder på kulda.

Andre er egentlig et godt eksempel på hva Drift Camp kan gjøre med en. Han har konkurrert i hele sitt voksne liv i drifting men man føler på presset og sporten blir kanskje litt nummen. Han tok da litt fri fra sporten men har sakte men sikkert kommet tilbake i gamet i år. Han sier han vil kjøre det han syns er moro, så i år har det vært Auto Show i Danmark, Drift Camp i Skien og det blir på Oslo Motor Show i Lillestrøm senere denne måneden.

Herr Furulund er en «up and coming» sjåfør som kanskje skiller seg ut ved valg av motor. Han er en av få som kjører diesel, men som virkelig har fått det til å fungere. MDG drar seg i hårene av dette, men da føler de vel på hvordan det er for alle oss andre når de åpner munnen sin.
Furulund kjørte i Finland sammen med Blacksmoke Racing sist helg, og satte så kursen til Skien for å avslutte sesongen. Han har kost seg!

Men du tenker kanskje «hey, jeg er ikke lagd av skillings og kan ikke ta meg råd til en banebil». Nei det kan du slippe, hvis du tør. Du er velkommen ut på banen med din veibil også. Bare et lite tips, ikke prøv med en Prius er du grei.

Henrik Høimyr kjenner godt denne banen og det syns ved at det ikke syns. Han kjører banen så fort at man stort sett bare ser litt røyk som ligger over dalen og lukten av racefuel i lufta. Hmm, høres ut som starten på en romantisk novelle. Han elsker å kjøre her, og gleder seg stort til å vise frem neste års bil – neste år.

Nå har det seg slik at vi ikke rakk å spørre alle sjåførene om helgen sin, men på Drift Camp var de aller fleste sjåførene på banen til siste sekund før arrangementet var ferdig. Klokken 16:00 på søndag stengte banen, og få sekunder før kjørte siste bil av banen. Så det krever ikke veldig mye maskineri og gnist i hodet for å forstå at det her, det var moro det!
Det vi derimot rakk å gjøre var å spørre publikum og funksjonærer hva de syns. Alle har hatt det veldig gøy – inkludert undertegnede.

De som vet, de vet. Drifting bringer folk sammen, eller hva – Riis jenta?

Ja, dekk og fuel koster penger. Det gjør også glassfiber. Men en tur til Mallorca koster penger og det er verdt det. En tur på baren koster gjerne millioner i Norge, men likevel føler folk det er verdt det. Litt pris for moro, det kan vi alle unne oss. Kanskje er det viktigere enn noen gang i denne kalde verden å faktisk bare slippe muren og virkelig kose seg.
Hvem vet, kanskje visse folk i verden hadde sluttet med å være 100% negativ om de bare fikk seg en tur på banen?

For å se bildefrysset fra helgen, gå inn på Facebook siden vår her.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.