Er Cybersikkerhet bilindustriens neste storeutfordring?

I en tidsalder der stadig mer av tilværelsen vår er digitalisert, har bilindustrien støtt på en ny utfordring. Bilene blir mer teknologisk avanserte for hvert år som går, noe som betyr at cybersikkerhet for første gang har blitt et viktig emne i bransjen. Frem til nå har ikke digital sikkerhet vært i sentrum for produsentene, men systemene har blitt mer knyttet til nettet.

Dette har åpnet for en utfordring der informasjonssystemer i bilene kan være attraktive mål for hackere. Det ble nylig gjennomført en konkurranse i regi av Pwn2Own hacking som hadde et mål om å vise hvor sårbare nye biler faktisk er. I denne konkurransen var det Tesla Model 3 som ble benyttet. Selv om Tesla er kjent for sin teknologiske tilnærming, så måtte selv denne bilen dukke under for hackere.

En gruppe fra Synacktiv fikk raskt tilgang til bilen gjennom Bluetooth systemet, og kunne til slutt fjernstyre alt annet enn autopiloten til bilen. Dette er en god indikasjon på at den teknologiske utviklingen kan by på en rekke sikkerhetsutfordringer som vi ikke har tenkt på tidligere. I dette tilfellet var det bare snakk om en konkurranse, men det viser at muligheten er der også for hackere med mindre ærlige hensikter.

Hvorfor er sikkerhet i bilen så viktig?

Som vi allerede har sett på, så kunne hackerne styre det meste av interne systemer på avstand. Dette kan by på en rekke utfordringer, inkludert manøvrering av bilen. Når det er sagt, så er det lite sannsynlig at det er dette hackere ønsker seg tilgang til. Dagens biler besitter nemlig mye verdifull informasjon som kan være langt mer attraktiv.

De aller fleste som setter seg i en moderne bil i dag vil automatisk koble sin telefon til bilen. Dette gjør det mulig å benytte seg av underholdnings systemer, lyd, telefoni og andre nyttige verktøy. Samtidig når man kobler seg til, vil mobilen i mange tilfeller synkronisere seg med bilens interne systemer. Dette betyr at den vil lagre en kopi av mye av informasjonen din.

Det er gjerne denne og andre koder hackere vil være på jakt etter. Selv om man ikke logger seg inn i nettbanken direkte fra bilen – i alle fall ikke enda, så kan hackere oppnå tilgang til sensitiv informasjon som er lagret på enheten din. Derfor er det på høy tid å tenke gjennom hvordan sikkerheten til enhetene dine forlenger seg til bilen i dag. Heldigvis er det langt enklere enn det mange kanskje tror.

Hvordan kan du beskytte deg?

Selv om vi har snakket mest om bilene, så er det ikke bare bilene som er i fare. Når vi kobler våre mobile enheter til bilens systemer, blir også våre personlige data tilgjengelige. Det gjør det viktigere enn noen gang å sikre både bilens og våre egne data. En av måtene å beskytte seg på er ved bruk av VPN. Dette fører oss videre til første spørsmål, nemlig VPN, hva er det? En VPN eller virtuelt privat nettverk som det gjerne heter på norsk, skaper en sikker tunnel for dataoverføring på nett, noe som gjør det vanskeligere for hackere å få tilgang til dine data.

Selv om en VPN ikke kan løse alle sikkerhetsutfordringer i en moderne bil, er det et skritt i riktig retning. Det er viktig at bilbrukere blir mer bevisste på cybersikkerhet og tar skritt for å beskytte seg selv og sine kjøretøy mot digitale trusler.

Bilindustrien står overfor en ny æra der cybersikkerhet blir like viktig som fysiske sikkerhetsfunksjoner. Som forbrukere må vi være bevisste og proaktive i å beskytte våre egne enheter, akkurat som vi ville gjort for å sikre vår fysiske sikkerhet i bilen. Et godt steg i riktig retning er bruken av en VPN – før du kobler deg til bilen din.

Oppsummering

Biler blir stadig mer moderne, og Tesla er et godt eksempel på dette. Mange ble derfor imponert når en gruppe hackere fra Synacktiv demonstrerte hvor lett de kunne få tilgang til sentrale systemer i bilen via BlueTooth. Dette belyser på nytt viktigheten av å sikre seg før man kobler til enheter med sensitiv informasjon.

I dette tilfellet er det selvfølgelig telefonen vi snakker om, og det letteste grepet man kan ta er å benytte seg av en VPN før man kobler seg på nett. Da kan du skape en kryptert kanal som gjør det vanskeligere for hackere å få tilgang til enheten din. I tillegg til dette er det forventet at bilprodusentene selv må ta en rekke investeringer for å øke sikkerhetsfokuset på bilene sine.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.