Carl Bronken

Gatebil 2017 har startet – Vålerbanen var bra!

Selv om Gatebil On Ice offisielt er årets første Gatebil arrangement (avlyst i 2017), er Gatebil Vålerbanen sesongens første Gatebil Festival. Det er her de nye byggene, forandringene, nye og gamle sjåfører dukker opp. Dette setter standaren på hvordan sesongen kommer til å bli. Vi kan med glede fortelle at 2017 blir et bra år!

I 10 år har vi besøkt Gatebil som media, og mange spør oss om det ikke blir mye av det samme. Svaret er enkelt, svaret er nei. Det er faktisk så mye nytt hvert eneste år at det blir aldri gammelt. Det blir aldri det samme gang på gang, ikke en gang litt.

I USA snakker de om Gatebil som en svær festival hvor det finnes litt av alt. Denne beskrivelsen stemmer godt i våre øyer.

Når det er sagt, selvsagt har vi vært på Gatebil Vålerbanen 2017. Her er bilder og vår opplevelse fra årets første festival.

Vi ankom Vålerbanen på Fredag kveld da vi dessverre ikke hadde anledning til å komme tidligere. Reisen er lang fra Skien til Braskereidfoss, men så absolutt verdt det. Vi rakk da ikke å se på kjøringen hverken på Torsdag eller Fredag, men vi tok det igjen på Lørdag og Søndag.

Biler i røyken, mystisk men konge.

Et fantastisk syn for oss var å se at endelig fungerer Hyundai Veloster drifte bilen til Andre Olsen etter en lang sesong i 2016 med mye motbakke. Nå fungerer bilen, og Andre er veldig fornøyd med bilen. Nå gjelder det å vende seg til bilen og vi har trua på mye progresjon utover sesongen på denne unge mannen.

Det morsomme er hvor lett alle tar det når de ødelegger bilene sine. Mister du et hjul, en frontfanger eller andre «mindre» ting, er det bare å gå seg en runde i depot så finner du delene. Mens om det samme skjedde med bruksbilen din på veien, hadde du ikke vært fornøyd, glad eller noe å være rundt. #gatebilspirit

Kristian Kristiansen ser ut til å ha fått flyt på sin BMW E90 etter en lang vinter. Det er gøy å se hvor mange sjåfører som satser hardere i år enn tidligere. Dette er sunt for sporten.

Det merkes vel og merke at det finnes rattrust etter vinteren. Men det er da ikke noe å henge seg opp i.

Gatebil handler ikke bare om banekjøring, men bil generelt. Utstillingen er en viktig del av festivalene, en del som vi ofte ikke rekker å se på da vi bruker mesteparten av tiden ute på banen. Men er du på Gatebil må du ikke glemme å sjekke ut utstillingen.

Bilen Fredric Aasbø kjører har fått en oppfriskning i vinter med facelift lykter, oppussing og litt nye sponsorer klistret på bilen. Tommel opp!

Det var ikke kun hos drifterne at det fantes rattrust. Også i Gatebil Extreme serien var det en del mindre uhell, som til tider var ganske spektakulært å se på. Å se denne komme baklengs i den farten han gjorde, vel det var noe uvanlig.

En forandring til årets Gatebil Extreme serie er at den har fått Mad-Croc som hovedsponsor. Tøft gjort!

Du vet bilen er sprek når du ikke har feste i det hele tatt over depotsletta på Vålerbanen.

Så har vi favoritten til Miljøpartiet De Grønne, denne gamle Mercedesen. Smak på den!

Denne svingen er der de fleste uhellene skjer på Gatebil Vålerbanen. Det er langsvingen før depotstrekka. Her kommer bilene i høy fart i en høyresving med sand på venstre siden. Ofte, hvis du feilbedømmer svingen så skjer det mye uforutsett. Hjula kan huke seg fast i sanda, understell kan rives av osv. Litt som du ser her.

Mesteparten av tiden går det helt fint, hvor det eneste som skjer er at publikum får mye sand på seg.

Men det byr på tøffe bilder for oss fotografer, det er uten tvil.

Selv Morgan fikk oppleve hvor kjip den sanda er. Men igjen, hadde du bare lukket bakluka før du kjørte gjennom sanda så hadde nok ikke alt blitt med i bilen :=)

Odd-Helge Helstad har i år valgt å lakkere bilen sin rød fremfor grønt som tidligere år. Det er nok gjort vesentlig mer med bilen enn dette, men det er alt vi vet for øyeblikket. Den tar seg godt ut på banen med massive skyer som sprenger ut fra hekken.

Steinar Andersen fra Seljord har hatt en del problemer med sin Skyline fra da den ble først testet til nå. Men den ser ut til å være på riktig spor nå. Han klaget på at dekkene hans ikke ryker, så vi får se hvordan den ser ut neste gang.

En ting driftere virkelig blir flinke på er reaksjonstid. At Kvia klarte å lese denne situasjonen og ta unnamanøver før det ble kontakt er helt utrolig. Dere altså!

Når det er sagt så blir det litt dirtdrop her og der, men det må jo til.

Fredric Aasbø er ikke så flink som han er fordi han er lat. Neida, denne karen trener og trener og presser seg selv bestandig. På Gatebil pleier han ofte å kjøre rundt og bare henge seg på andre sjåfører for å twin-drifte. På denne måten får du fremmed faktoren med slik at han må lese kjøringa fremfor å kjenne kjøringa.

Vi tror at årets Vålerbanen festival vil gå ned i historiebøkene som en av de aller beste. Publikumsmessig må det nødt til å ha vært nærme et rekord.

Det var nemlig stapp fullt med mennesker overalt til en hver tid.

Andre har ikke tute på sin Veloster, så det ble en del turbo plystring for å rydde vei frem til depot.

Fredrik Myhre viste frem sin Mad-Croc BMW 2-serie driftebil for første gang (såvidt vi vet) og den ser fantastisk bra ut. Selvfølgelig er det V8 her som før.

Kenneth Nornes har også gått for BMW 2-serie i år, med 2JZ motor som smeller og skyter som Kenneth er godt kjent for fra før. Selv om han ikke har kjørt bilen lenge, kjører han like hardt og aggressivt som med Skylinen tidligere. Det liker vi!

Ørjan Nilsen har virkelig gjort seg selv kjent i år. Han kjører bedre enn noen gang, og han har stukket av med pokal på Gatebil Mantorp 2017 i GDS serien. Veldig tøft!

Petter Eriksen aka. Smokey – kjører hardt som alltid. Virkelig veldig veldig hardt. Det gir spektakulære bilder, og når han ikke flyr av banen så legger han ned noen solide run.

I GDS runden på Våler ble resultatene som følger:

RESULTATET GATEBIL DRIFT SERIES R1
1: Kim Søndegaard 105p
2: Christian Bakkerud 93p
3: Odd-Helge Helstad 89p
4: Victor Joensuu 73p
5: Mikael Johansson 70p
6: Jens Stark Junttila 57p

Etter Mantorp er topp 6 sammenlagt som følger:

1: Mikael Johansson 164,5p
2: Odd-Helge Helstad 158p
3: Christian Bakkerud 136p
4: Ørjan Nilsen 118p
5: Kim Søndergaard 105p
6: Petter Eriksen 101p

2 av 4 konkurranser er nå kjørt (første på Våler, andre på Mantorp), så det blir spennende å se hvem som går helt til topp.

 

Det er også når kvelden kommer at mannlige puppemodeller dukker opp. Jepp, du leste riktig.

Og det var det for Lørdagen. Vi rakk ikke fredag i år så vår reportasje er hakket kortere enn vi skulle ønske, men håper du liker den likevel. Husk, sharing is caring.

Søndag

God morgen! Da er søndagen her, siste dagen av årets første Gatebil festival. Huff, det er ikke bra. Men, været er bra så dette blir en bra dag på banen!

Gatebil er en av de stedene hvor det er nydelig utsikt i alle vinkler. Hvordan kan man ikke like tre Gatebil taxier med en flott Porsche i forkant?

Det er godt å gå rundt i depot tidlig på morningen for å se på bilene. Mange av bilene står i deler etter en dag på banen, vanligvis bare for vedlikehold.

Det er også på morningen at du ser hvem som er virkelig ivrig for å ut på banen for å svi av litt gummi. Andre Olsen var klar grytidlig.

Vålersladden

Det første dagen begynner med er Vålersladden. Hvem stikker av med seieren i år? Vi legger ved noen utvalgte bilder fra konkurransen.

Lasse Tonby gjør en god innsats med sin gull Supra. Men er det godt nok til topp?

Robin Alsaker med sin V8 Supra med raketter på taket kommer inn hardt og bredt.

Glørstad gjør en kjempe innsats med sin Nissan s14.5, det er uten tvil.

Så har du denne rare, Toyota to motor galskap maskinen som kommer bra sidelengs. Utrolig!

Kenneth Moen i sin Manimal BMW E46 monster, tidligere FormulaD bil. Godt å se denne mannen bak rattet på en driftebil igjen.

Så har du Fredric Aasbø sitt run. Det er en helt annen inngang på disse FD sjåførene har vi lagt merke til, men det fungerer!

Søndergaard og «flatbeat» har kjørt veldig bra hele helgen. Det er gøy når ting endelig fungerer skikkelig!

På Søndag har du blant annet Extreme Showløp som ofte leverer en del action i tillegg til hovedløpet. Her skjer det noe med Kai Roger Bakken som gjør om hans Lotus til en gressklipper.

Det endte da med en tur ut i sanda, som også testet reaksjonstiden til fotografen vår. Spennende søndag!

Til og med Gatebil taxiene får litt slitasje etter en lang helg med kontinuerlig bruk på en litt ekstrem måte.

Noen ganger går det galt med de også, men heldigvis er sjåførene utrolig dyktige og bilene er veldig trygge. En liten smell på kosmetikken, thats it.

Denne E46 har fått seg en smell, men fytti den ser bra ut!

Så et bilde som for alltid vil bevise at TV2 kan løpe.

Det er noe med en Skyline i drift som er vakkert, særlig fra denne vinkelen.

Så var det det med innsats da, som virkelig tiltrekker kameraet mot seg. Kjør hardt, litt hjulløft og litt dirtdrop så blir du knipset av!

Så kom det plutselig regn, og masse av det. Men det trenger ikke å være negativt, det blir tross alt ganske tøffe bilder av slikt. Hadde du noen gang forventet å se en Tesla på Gatebil forresten?

Mad-Croc Lamboene lar seg ikke stoppe av litt dårlig vær.

De ser jo helt sinnsyke ut, uansett vær. Men krokodiller bor jo i vann, så det er passende.

Så tørket det opp, finaler av Vålersladden er straks klare.

Mr. Waagaard gjør en god innsats med sin illsinte BMW M4.

Du har sikkert sett livestream til Per Christian Håveødegård på Facebook. Her er behind the scenes under finalene.

Vi hadde ikke bare to FD sjåfører på Gatebil Våler i år, men tre! Ola Jæger kjører nå Pro2 i Formula Drift og vi kan da skryte av tre nordmenn som viser Norge frem i USA. Konge! PS: Visste du at Ola kjører «Chuckie» i USA? Det er gamle bilen til Aasbø som han slo gjennom med.

Se på denne inngangen, det er jo bare helt vilt!

Så, som Fredric på bildet, sitter vi igjen med et stort smil etter helgen. Så mange hyggelige mennesker, fete biler, nye biler (ikke minst), pågangsmot, morsomme historier osv. Dette var en perfekt start på sesongen for oss, og vi håper dere tenker det samme.

Dessverre skulle det bli slik at vi ikke rakk å dra til Gatebil Mantorp men vi blir å se på Julitreffet såklart. Vi ønsker også å dra til Mantorp i September.

Hvis du ønsker å bruke bildene i artikkelen er det helt i orden. Du kan også kontakte oss for bruk i full oppløsning uten vannmerke.

Takk for oss, takk Gatebil!

Galleri:

 

 

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.